F.A.Q.Întrebări frecvente

click pe subtitlu pentru a deschide răspunsul1. Ce este ocultismul ?

Ocultismul este un termen-umbrelă pentru o serie de practici inițiatice de natură spirituală și uneori religioasă. Termenul vine de la cuvântul „occultus” din limba latină care înseamnă “ascuns,secret” și se referă la cunoașterea secretă. Din ocultism provin tradițiile magice precum Kabbalah, Enochiana, Thelema, etc și științele “secrete” precum Alchimia, Numerologia, Astrologia, Divinația, și așa mai departe, până chiar la religii “oculte” precum Gnosticismul, Hermeticismul, Vrăjitoria Tradițională și Wicca. Ocultismul este mai degrabă o caracteristică a unui fenomen, putând fi aplicat mai multori genuri, făcând referire la ceea ce este secret, ascuns, ferit de marea majoritate a oamenilor.

2. Sunteti Satanişti ?

Deși Satanismul face parte din aria Ocultismului, acest site nu este dedicat în mod special acestei religii/tradiții oculte. Administrația acestui site preferă să țină un echilibru al credințelor în această comunitate astfel încât să nu existe o dominație specifică. Deși acceptăm membrii oricărei credințe, administrația nu împărtășește credintele așa-numite “satanice”.

3. Când a aparut Ocultismul și care sunt rădăcinile lui ?

Nu considerăm că ar fi o exagerare să spunem că Ocultismul a existat dintotdeauna. Din punct de vedere simbolic, putem spune că a existat o “cunoaștere secretă” încă de la crearea Lumii, când Dumnezeu a creat Copacul Cunoașterii care initial denumea acea cunoaștere era una “secretă” și “interzisă”. Ocultismul s-a născut odată cu primul secret dintre doi sau mai mulți oameni, un lucru pe care nimeni nu îl poate data.

4. Care sunt ideile principale în Ocultism ?

O idee principala în această “știință” ar fi că undeva, în aceasta lume, există puteri și lucruri de natura divină care sunt ascunse și pe care numai un inițiat în tainele oculte le poate descoperi și le poate folosi. Se crede că aceste puteri ne pot oferi răspunsul la toate întrebările și ne pot ajuta să evoluăm pe plan spiritual. Direcția în care putem evolua, gradul de importanță, polaritatea și utilitatea acestor puteri, dar și felul în care ele pot fi folosite sunt extreme de diverse în funcție de credințele fiecărui curent.

5. Există femei în Ocultism ?

Ocultismul în esență nu face deosebire între sexe, rase, credințe, orientare sau orice alt criteriu distinctive. În funcție de tradiția ocultă despre care vorbim, acest caz poate varia. Există tradiții în care femeia nu poate face parte din grupul secret sau practicant, iar altele în care prezența femeii este nu numai o cerință, dar și un element fundamental.

6. Cu ce te ajuta Ocultismul ?

Putem spune că Ocultismul te ajută în primul rând să cunoști lumea dintr-un punct de vedere inedit. Ca să citam un important susținator al Ocultismului, Carl Gustav Jung, “iluminarea nu este atinsă prin vizualizarea luminii ci prin explorarea întunericului”. Aici însa trebuie sa clarificăm că “întunericul” nu este sinonim cu “răul” sau cu partea diabolică.
Există multe beneficii pe care ți le aduce aceasta “știință” printre care puterea spirituală, evoluția (unitară și complete, din punct de vedere fizic, psihic și spiritual), cunoașterea și în multe cazuri, mântuirea si găsirea păcii sufletești sau unificarea cu Divinitatea.
Ocultismul nu vinde nimic, și nimeni nu încearcă să convingă pe nimeni în a devein parte din el. Ocultismul ne fascinează ori nu ne fascinează, ne cheamă ori nu ne cheamă.

7. Este Ocultismul periculos ?

Ocultismul în sine nu este periculos, este neutru. Contează ceea ce omul face cu ceea ce învață și ceea ce obține. În același fel, putem să ne întrebăm dacă religia sau cunoașterea sunt periculoase, iar o reflecție adecvată asupra beneficiilor lor ne va destăinui și multe atrocități înfăptuite de adepții lor mai instabili. Ocultismul nu poate face rău și nu poate răni mai mult decât orice lucru neutru, utilizat greșit. Bunul simț, morala adecvată, iubirea aproapelui și empatia cu cel de lângă noi ar fi cheile siguranței în occultism.

8. Cum pot deveni un Ocultist ?

Diferența dintre un occultist și un diletant se măsoară în ani și în dedicație. În primul rând este nevoie de o lungă perioadă intensă de studiu pentru a ajunge să cunoști Ocultismul îndeajuns de bine ca să poți ajunge să îl practici, pentru că fără a-l practica nu te poți numi Ocultist. Ca și un medic care a studiat, este nevoie de practică pentru a deveni medic, același lucru este valabil și în cazul Ocultistului.
În mod tradițional este nevoie de o inițiere făcută de obicei de un Maestru sau alt Inițiat. Această inițiere constă într-un ritual (simbolic, dar si magic), în pregatirea ucenicului prin exercitii specifice de natura spirituala, psihică și fizică, etc, însă nu rare sunt cazurile în care un căutător solitary poate atinge rezultate similar prin perseverență, seriozitate și dedicație disciplinei esoterice alese.

9. De ce nu credeți în Dumnezeu ?

Acest lucru este o preconceție, iar viziunea unui occultist nu poate fi extinsă asupra altora. Ocultismul nu face diferență între credințe. În funcție de tradiția aleasă, adeptul poate sau nu să creadă în Dumnezeu, iar dacă acesta crede în El, viziunea sa poate să fie în accord cu credința majoritară sau poate fi diferită.
Pentru mai multe întrebări şi răspunsuri citiţi interviul oferit ziarului Evenimentul Iaşi

aici şi aici sau citiţi-l integral pe site-ul nostru aici.