Ce este Magia Enochiană? (cele două tradiţii mistice ale lui Enoh)

autor Aaron Leitch
translator FvF

* acest articol a fost tradus şi publicat cu acordul autorului. Varianta originală o găsiţi la adresa http://www.llewellyn.com/journal/article/2321
John Dee şi Edward Kelley convorbind cu îngerii
(pictură de Sebastian Haines - sursa Shadowness.com)
Miturile Enochiene

La Început, Creatorul a format Lumea printr-o serie de cuvinte divine. Aceste cuvinte au fost apoi scrise în litere de foc pe niste tăbliţe cereşti numite Cartea discursurilor lui Dumnezeu. Acea Carte conţine limba cerească a Creaţiei, cheile porţilor Raiului şi toată cunoaşterea şi înţelepciunea Universului – trecutul, prezentul şi viitorul. Apare în diferite forme în religiile lumii alte nume ale acesteia sunt Tăbliţele Cereşti, Tăbliţele Destinului, Cartea Secretelor lui Dumnezeu, Cartea Vieţii, Cartea lui Thoth, Cronicile/Înregistrările Akashice şi chiar Cartea T.

În Grădina Edenului, Adam vorbea fluent limba cerească scrisă în Carte. Cu aceasta, el purta conversaţii cu Dumnezeu şi cu îngerii şi a dat de asemenea nume tuturor fiinţelor create. Însă, când Adam şi-a pierdut locul din Paradis, el a pierdut şi cunoaşterea acestei limbi sacre – el nu mai putea să vorbească cu îngerii. Însă, pentru a putea comunica cu familia sa, Adam a creat o limbă umană primordială bazată pe cele mai bune (deşi imperfecte) amintiri ale limbii cereşti.

Şase generaţii mai târziu, profetul Enoh stabilea un nou dialog cu îngerii. Fiinţele sfinte l-au considerat demn de a vizita Cerurile, de a vedea corurile angelice, Tronul lui Dumnezeu şi tăbliţele cereşti. Din acestea, Enoh a transcris 366 de cărţi ale înţelepciunii, cu ajutorul cărora spera să restabilească umanitatea la gloria sa anterioară. Însă înţelepciunea lui Enoh a fost pierdută din pricina Potopului care a distrus lumea.

Limba lui Adam a dăinuit (prin linia lui Noe) pana la Încurcarea Limbilor la Turnul Babel. Atunci, limba umană primordială a fost divizată în mai multe limbi diferite astfel ca oamenii şi constructorii Turnului să nu mai poată comunica unul cu celălalt şi a completa proiectul. (Aceasta este explicaţia Biblică pentru diversele limbi ale lumii). Dintre toate limbile antice, cea care a rămas cel mai aproape de limba lui Adam este cea pe care o cunoaştem azi sub denumirea de Ebraică Biblică. Nicio cunoaştere sau amintire a limbii cereşti a îngerilor nu a rezistat.

(Când studiem aceste mituri, trebuie să reţinem faptul ca se bazează pe Vechiul Testament în care limba este subiectul central. Mai important, aceste mituri scot în evidenţă acele exemple în care limba joacă un rol major în abilitatea – sau inabilitatea – Omului de a comunica cu Dumnezeu şi fiinţele cereşti.)

Magia Enochiana a Doctorului John Dee – Mitologia întâlneşte Istoria

Situaţia “Biblică” (adica, după Babel) a limbilor omeneşti a dăinuit până în secolul 16. Între timp, mulţi savanţi au abordat subiectul limbii cereşti şi chiar au existat câteva încercări de a o reconstrui. Cu toate acestea, încercările erau de obicei plagieri ale Ebraicii Biblice scrise cu anumite caractere astrologice. Li s-au dat nume precum “Malachim” (care au fost şi încă sunt folosite în magia talismanică) însă acestea erau doar umbre neclare ale limbii Divine.

Apoi, pe la sfârşitul anilor 1500, o noua pereche de profeţi – Dr. John Dee şi asistentul său medium Edward Kelley – au dobândit un interes profund pentru îngeri şi limba lor pierdută. Lucrând la început cu diverse grimoire-uri Solomonice, aceşti domni au stabilit contact cu câţiva îngeri cu care Enoh a vorbit. Aceştia le-au dezvăluit multe secrete celor doi cercetători, precum metode de a invoca îngerii planetelor şi astrelor, cum să observe secretele naţiunilor străine, şi – precum Enoh – să viziteze tărâmurile cereşti.

Mai important decât atât, Dee le-a cerut îngerilor să îi dezvăluie Cartea lui Enoh – prin care se referea la un text Biblic apocrif care conţine povestea vieţii lui Enoh. (Astăzi, acest text este numit 1 Enoh sau Cartea Etiopică a lui Enoh. Deşi a fost pierdută în timpul lui Dee, a fost redescoperită în secolul 17. O variantă tradusă în limba Română se poate găsi la Editura Herald.) Îngerii au acceptat cererea lui Dee; însă, ce i-au oferit nu era deloc textul Biblic. În schimb, aceştia i-au dezvăluit tăbliţele cereşti Cartea discursurilor lui Dumnezeu – din care a copiat cândva Enoh. Lui Edward Kelley cartea i-a apărut sub forma a 49 de frunze, inscripţionate cu sânge (presupunem a fii sângele Mielului, precum este menţionat în Apocalipsa lui Ioan) şi conţinând 49 discursuri ale lui Dumnezeu folosite pentru a crea Lumea. Îngerii le-au spus lui Dee şi lui Kelley cum să folosească aceasta carte pentru a deschide porţile Raiului, pentru a primi revelaţii directe de la Dumnezeu şi cum să vorbească cu îngerii în limba lor.

Deşi Dee nu l-a numit niciodată astfel, istoricii au numit materialul lui ca Magie Enochiană, datorită relaţiei acesteia cu profetul biblic Enoh. Acest sistem complex de magie a rămas în mare parte ascuns în jurnalele lui Dee timp de sute de ani.

Magia Enochiană din Golden Dawn (sau Neo-Enochiana)

Când Ordinul Golden Dawn a fost format la sfârşitul anilor 1800, membrii acestuia doreau să includă materialul lui Dee în sistemul lor avansat. Cu toate acestea, ei cunoşteau doar o parte din jurnalele lui Dee, şi astfel numai o porţiune a sistemului magic a lui Dee.

Aceştia au presupus greşit crezând că au găsit trăsăturile esenţiale ale unui sistem incomplet de magie angelică, şi astfel au aplicat ce au avut la sistemul lor in stil lojă Rosicruciană. Rezultatul a fost un sistem Enochian care pare similar, însa este foarte diferit de sistemul original al lui Dee. Am numit acest tip “Neo-Enochian.”

Ordinul nu cunoştea magia planetară a lui Dee şi nici nu aveau acces la cel mai important aspect al acestui sistem Cartea discursurilor lui Dumnezeu. Au sistemul de divinaţie pentru găsirea diverselor locaţii în lume şi pentru a invoca îngerii astrelor. Aceştia aveau de asemenea o serie de 48 de invocaţii în limba Angelică (deseori numite Chei sau Chemări) care ofereau acces la puterile acestei Cărţi, însă nu cunoşteau adevăratul scop al celor 48 de Chei.

Între timp, a fost chiar sistemul de invocaţie a lui Dee care a format structura Magiei Enochiene a ordinului Golden Dawn. Acesta a fost derivat dintr-un set de patru pătrate (numite “Watchtowers”) ce conţineau numele lui Dumnezeu şi o mulţime de îngeri repartizaţi la cele patru emisfere ale universului. Cu toate acestea, Golden Dawn au folosit un aranjament diferit al pătratelor în cele patru direcţii cardinale şi au creat o metodă diferită de a decripta numele din cele patru pătrate – rezultând într-o ierarhie mult mai mare de îngeri faţă de cea a lui Dee.

De asemenea, Golden Dawn au interpretat îngerii ca fiind fiinţe ale celor patru elemente: Foc, Apă, Aer şi Pământ. (Dee nu i-a asociat niciodata cu Elementele, în schimb i-a repartizat la cele patru direcţii cardinale) Într-un final, deoarece nu cunoşteau Cartea discursurilor lui Dumnezeu şi sistemul magic al lui Dee, ordinul a presupus că aceste Chei Angelice se folosesc pentru a invoca îngerii din aşa-numitele Watchtowers. Astfel, au divizat Cheile şi le-au aplicat diverselor grupuri de îngeri găsiţi în pătrate.

Aceste schimbări – aranjamentul diferit al pătratelor în emisfere, noua metodă de decriptare a numelor, aplicarea celor Patru Elemente la pătrate şi folosirea Cheilor Angelice pentru invocarea îngerilor – sunt exact schimbările care fac Neo-Enochiana ordinului o tradiţie complet diferită de originalul lui Dee. Pe lângă asta, Ordinul a format un complex sistem pentru a aplica propriile lor corespondeţe la fiecare patrăt/Watchtower, împreună cu propriile lor ritualuri pentru a lucra cu îngerii.

De-a lungul următoarei sute de ani, Golden Dawn au avut cel mai mare impact asupra renaşterii moderne a ocultismului şi astfel sistemul lor Neo-Enochian a devenit standard. Fiecare parte a acestui sistem este propriu tradiţiei Golden Dawn, însă mulţi studenţi moderni cred ca acesta a fost iniţiat de Dee. Aceştia nu ştiu că există un sistem de magie mai larg şi chiar complet – găsit în restul colecţiei de jurnale spirituale ale lui Dee.

Reînvierea Dee

La sfârşitul anilor 1990, sosirea Internetului a adus cu ea o nouă eră a cercetării şi comunicării între studenţi. Până la acel punct, materialul lui Dee era considerat foarte obscur şi greu de găsit. Puţini au avut curajul să abordeze materialul. Acum însă, studenţii care-l studiază pe Dee şi practicanţii magiei Enochiene din toată lumea pot studia resursele. În decursul a 10 ani, jurnalele lui Dee si sistemul său magic au fost adunate impreună din nou. În sfârşit, studiul magiei enochiene originale a luat fiinţă după mai bine de o sută de ani dupa ce varianta Golden Dawn a devenit standard.

În ziua de astăzi nu este neobişnuit să vedem magia enochiană a lui Dee fiind discutată impreună cu sistemul Golden Dawn ca şi cum ar fi acelaşi. De fapt, se produce o amestecare în special din partea adepţilor Golden Dawn care împrumută elemente din jurnalele lui Dee (precum uneltele pentru invocare) şi care le aplică la ritualurile lor Neo-Enochiene. Nu prea vei întâlni astfel de adepti care să schimbe direcţiile sau asocierile Elementale ale pătratelor înapoi la originalul lui Dee. Astfel de schimbări ar îndepărta sistemul Enochian din cosmologia Golden Dawn.

Puriştii sistemului însă, nu vor adopta aspectele materialului din Golden Dawn în studiul sau practicile lor magice. Astfel, prin adoptarea acestora ar îndepărta sistemul cosmologiei Renascentiste pe care îl cunosc. Aceştia rămân la ce este oferit în jurnalele lui Dee şi ce este descris în grimoire-urile pe care Dee le-a consultat (precum Arbatel of Magic, Three Books of Occult Philosophy ale lui Agrippa, Lemegeton-ul, etc).

Greşeala pe care puriştii o fac nu este neînţelegerea magiei (sau întelegerea ei parţială) ci presupunerea că versiunea Ordinului Golden Dawn este “greşită”. Deşi este adevărat că Neo-Enochiana a fost creată dintr-un material incomplet, asta nu înseamnă că este complet incorectă. Cel puţin, nu mai incorectă decât ar fii materialul Egiptean din Golden Dawn, sau Qabalah, sau Alchimia acestuia, etc. În toate aceste cazuri, Ordinul a adoptat aspecte ale unor sisteme vechi în propria lor metoda unică, formând astfel ceva nou. Niciuna din aceste exemple nu este pur originală, însă toate se potrivesc în contextul larg al tradiţiei Golden Dawn. Sistemul Neo-Enochian este “corect” prin Golden Dawn (şi prin cei care le-au urmat paşii, precum Thelema, Wicca, şi alţii).

În acelaşi timp, sistemul original al lui Dee este corect deoarece este o reflexie exacta a ceea ce acel om a primit şi studiat. În decursul ultimilor 20 de ani, foarte multă munca a fost făcută pentru a descifra şi a reface sistemul lui Dee. S-a făcut mult efort pentru a înţelege limba Angelică, Cartea discursurilor lui Dumnezeu, diversele ierarhii de îngeri şi metodele magice pe care le-a folosit Dee.

Acest nou material abia începe să ajungă în comunitatea ocultă prin forumuri, bloguri şi cărţi publicate. Iar studenţii abia acum încep să înţeleagă diferenţele dintre cele două tradiţii de magie Enochiană. Pentru prima oară în mai bine de o sută de ani, materialul Enochian devine disponibil. Fără îndoială, acesta este un timp emoţionant şi important în studiul şi practica magiei Enochiene.