Sarbatori Sataniste

Autor FvFIntroducere

Sunt multe discutii despre acest subiect desi exista putina informatie despre acesta. Satanismul este de multe ori confundat cu Paganismul. Dupa cum am mai spus in articolele anterioare, oamenii au tendinta de a crede ca Satan, Diavolu, zeul SATANismului, este de fapt un zeu dintr-un panteon Pagan. Asta din cauza ca Satan si acel zeu au multe asemanari. Dar nu exista nici o dovada clara pentru asa ceva. Am mai spus de asemenea ca nu neg faptul ca Satan a fost venerat in alte religii pagane sub alte nume. Doar ca nu putem fi siguri care zeu a fost intr-adevar Satan. Sunt foarte sceptic. Nu cred fara dovada clara.

        INSA… exista dovezi ca Demonii sunt de fapt zei pagani. Eurynomous/Eurynome/Euronymous de exemplu a fost initial un Demon grec al Mortii, dar a fost schimbat de catre Biserica in Demon.

        INSA… exista dovezi ca traditiile si sarbatorile Satanismului si Vrajitoriei (in special al vrajitoriei traditionale, nu medievale) sunt in mare parte, traditii si sarbatori pagane. Daca aveti interesul sa studiati practica religioasa Satanica si practica Pagana veti observa clar asemanarile intre ele. Nu numai atat, dar multe Grimoire-uri Demonolatrice sugereaza acelasi lucru. Exista practici si credinte Pagane care fac parte si din Satanism si Demonolatrie.

        INSA… in opinia mea, aceste mici asemanari nu fac Satanismul si Paganismul acelasi lucru. Acelasi este cazul cu toate religiile (sau majoritatea). Chiar si practicile, sarbatorile si traditiile Crestine au fost “imprumutate” de la religiile Pagane. Dar asta nu face Crestinismul o religia Pagana.

        Motivul pentru care am inceput sa vorbesc despre asta este clar. Vreau sa inteleaga toata lumea ca, desi multe sarbatori din acest articol sunt PAGANE, ele sunt si au fost practicate si de Satanisti de-a lungul timpului.

        Fara alte formalitati, permiteti-mi sa sa incep acest subiect cu explicarea asa numitelor Sarbatori Satanice.
       
       

Roata Anului


In cartea “Book of the Circle”, K.Whalen ne povesteste de o anumita Roata a Schimbarii. Aceasta Roata a Schimbarii mai este cunoscuta si sub numele de Roata Anului care in esenta este un termen Wiccan si Neo-pagan pentru ciclul anual al sezoanelor Pamantului. Acesta consta in opt festivaluri (numite Sabbaturi de catre Wiccani. Cuvantul Sabbat provine de la cuvantul grecesc “sabbatu” insemnand “odihna”) toate provenind din festivaluri Celtice si Germanice pre-Crestine.

Desi Roata “Satanica” a lui Whalen consta in cateva sarbatori diferite, toate reprezinta schimbarile naturale ale sezoanelor.(Roata "Satanica" a Schimbarii)

(Roata Wiccana a Anului)In Satanism, Demonolatrie, Vrajitorie, Paganism si Wicca, natura este foarte respectata si joaca un rol important in aceste religii. Solstitiile, Echinoctiile… sezoanele… reprezinta intr-un mod simbolic, echilibrul vietii, mortii si nasterii (viata = vara, moarte = iarna/toamna, (re)nastere = primavara) in traditiile pre-Crestine, in festivalurile pagane sau “sabbaturi”.

Sarbatorind aceste schimbari ale sezoanelor, practicantul intra in ritmul fiecarui anotimp si se roaga la zei din diverse motive (spre exemplu, in timpul verii se roaga pentru sol fertil). Ritualurile sunt de obicei acompaniate de ospaturi (vara spre exemplu se servesc fructe, in special merele pentru a simboliza fructul interzis. In timpul iernii se serveste carne, dupa sacrificii) si petreceri (spre exemplu, in Demonolatrie pe data de 21 Martie la Echinoctiul de Primavara exista un ritual dedicat lui Lucifer in care se oficiaza casatorii).

In Demonolatrie schimbarile sezoanelor sunt reprezentate de Demonii elementali.

Anotimpurile anului – Primavara, Vara, Toamna si Iarna sunt rezultatul inclinarii axei Pamantului si rotatia anuala in jurul Soarelui, cauzand diferite portiuni ale Pamantului sa fie fata in fata cu Soarele in diferite timpuri ale anului.

Solstitiile sunt zilele in care Soarele atinge partea cel mai Nordica si Sudica. Solstitiul de Iarna este cea mai scurta zi a anului, 21 Decembrie, marcand inceputul Iernii. Solstitiul de Vara este cea mai lunga zi a anului si ia loc pe 21 Iunie, marcand inceputul Verii.

Echinoctiile sunt sarbatori in care ziua si noaptea sunt de durata egala. Cele doua echinoctii anuale iau loc cand Soarele strabate ecuatorul. Echinoctiul de Primavara ia loc pe 21 Martie, si marcheaza inceputul Sezonului de Primavara; Echinoctiul de Toamna ia loc pe 21 Septembrie, care este inceputul Toamnei.

Patru din cele opt festivaluri pica in timpul solstitiilor si echinoctiilor si acestea sunt numite “Sabbaturi Minore”. Celelalte patru pica aproximativ la mijlocul dintre acestea si sunt numite “festivaluri ale focului” sau “Sabbaturi Majore”.

Festivalurile

Samhain

Samhainul (cunoscut si ca: Halloween/Hallowe’en, Ziua Tuturor Sfintilor, Festivalul Umbrelor, Festivalul Focului, Ultima Recolta, Noaptea Stramosilor, Festivalul Mortilor sau Noson Calan Gaeaf) este un festival pagan reprezentand ultima recolta, marcand inceputul iernii si Moartea. Incepe pe data de 31 Octombrie si se termina la data de 2 Noiembrie.

        Originile Samhain-ului provin de la festivalul Celtic al sfarsitului sezonului de recolta. Aceasta este sarbatoarea Mortii. Conform traditiei pagane, Samhain-ul reprezinta timpul in care granita dintre Lumea Viilor si Lumea Mortilor se subtiaza, permitand spiritelor si altor entitati spirituale sa treaca printre Lumi pentru a socializa cu oamenii. Este o vreme cand stramosii si alte suflete sunt onorate. In acest timp oamenii se roaga pentru sufletele celor decedati, aduc ofrande pentru spirite precum mancaruri (mancarurile preferate de cel decedat. Inca exista obiceiul in anumite zone de a pastra un loc liber pentru cel mort la masa de Samhain si de a povesti despre acesta in acea noapte) si se canta melodii traditionale, se spun poezii si se danseaza pentru a distra Mortii.

        In anumite traditii, oameni obisnuiesc sa lase o usa sau fereastra deschisa la Vest pentru a invita mortii sa participe la sarbatoare. Mai multe candele sau alte lumini se aprind la o fereastra vestica pentru a ghida mortii inapoi.

        In Demonolatrie (Samhainul este sarbatorit si in Demonolartie si pica tot pe 31 Octombrie) oamenii se roaga la Demonii Mortii (Eurynomous, Baalberith, Babeal) pentru a-i venera si pentru a le cere protectie pentru sufletelor celor decedati, fac ritualuri si uneori practica blesteme pentru a se elibera de energiile negative. In Satanism se practica Sacrificiu animal in onoarea Demonilor Mortii.

        Divinatia este o practica folclorica care inca se practica in zonele rurale. Practici precum determinarea identitatii unui viitor partener, locatia viitoarei case sau numarul de copii pe care ii poate avea o familie inca se practica astazi de Samhain.

        Cum spuneam, marcheaza de asemenea inceputul iernii. Asta simbolizeaza moartea naturii si moartea Pamantului. Este o sarbatoare a Mortii. Este vremea cand sarbatoarea cucereste starea de moarte.

        La sarbatoare se aprind mai multe focuri pentru a atrage spiritele celor morti care cauta caldura. Se spune ca satenii obisnuiau sa arunce oasele vitelor in flacari. In lumea Galica pre-Crestina, vitele erau unitatea principala de valuta si centrul agricultural si pastoral. Samhainul era timpul traditional pentru macelarit, pentru pregatirea aprovizionarii cu carne si cereale pentru a ajunge toata iarna.

        Prin acele focuri satenii stingeau toate celelalte ‘focuri’. Fiecare familie aprindea propria vatra de la focul comunitatii, astfel unind familiile satului. Uneori se aprindeau doua focuri unul langa altul, iar oamenii paseau intre flacari ca si ritual de purificare. Uneori si vitele si alte animale domestice erau trecute printre flacari.

        Sacrificiul animalelor nu este doar o traditie a Satanismului de Samhain. Paganii Celti obisnuiau sa sacrifice animale pentru aprovizionarea de iarna. Aceasta datina inca este practicata de cei care traiesc la ferma si detin animale.

        Pentru mine Samhainul a fost o sarbatoare foarte importanta. Nu doar pentru ca ma puteam ruga pentru cei morti, ci pentru ca respect Moartea. Consider ca Moartea este prea importanta pentru a o ignora si a te teme de ea. Consider ca fiecare ar trebui sa o sarbatoreasca si sa o inteleaga.

        Am inceput sa sarbatoresc Samhainul acum 9 ani. Era o sarbatoare pe care doream sa o pastrez in traditia familiei mele. In fiecare an ridicam un altar pentru a sarbatori Samhainul. In functie de circumstante, puneam pe altar poze ale delor decedati pentru care doream sa ma rog sau puneam (cum este prezentat in poza de mai jos) un desen cu sigiliul unuia din Demonii Mortii. Obisnuiam de asemenea sa decorez cu lumanari negre si cranii pentru a reprezenta Moartea.

 (Altarul meu la Ritualul lui Eurynomous de Samhain - anul 2007)

Yule

Yule (sau Yuletide, Yulefest, Yules, Jul, Juletid, Julfest, Jül, Jól, Joul, Joulu, Jõulud, Joelfeest, Géol, Feailley Geul, Midwinter) este un festival pagan care se tine pe 21 Decembrie. Yule este noaptea cea mai lunga a anului, marcand punctul culminant al Iernii.

Acest festival se spune ca ar fi fost influentat sau chiar s-ar fi tras din festivalul Roman de iarna numit Saturnalia tinut pe 17 Decembrie. Insa, este clar ca Yule a fost in esenta un festival religios al oamenilor Germanici, pana recent cand a fost transformat in festivalul de Craciun de catre Crestini. Festivalul a fost apoi plasat pe 25 Decembrie cand calendarul Crestin (Julian) a fost adoptat, totul conform wikipedia.com. In orice caz, structura sa de baza a ramas aproape aceeasi, iar oamenii care au fost cuceriti inca refuza sa renunte la aceste traditii.

Festivalul Iernii este sarbatorit si in Demonolatrie si pica pe 22 Decembrie, cand se face un ritual pentru Belial. In Satanism se practica ritualuri de purificare pe aceasta data.

Obiceiurile de Yule sunt in multe feluri asemanatoare cu cele ale Craciunului. Asta deoarece Crestinii au furat obiceiurile pagane pentru a-si creea propriile sarbatori. Obiceiuri precum oferirea cadourilor, reuniuni de familie, decorarea brazilor, dansul in jurul bradului, agatatul vascului si colindele sunt toate din traditia pagana de Yule.


Imbolc

            Imbolc (sau Imbolg, Candlemas, Oimelc) este o sarbatoare a lui Brigid, zeita poeziei, videcarii si fierariei. De obicei sarbatorita pe 1 sau 2 Februarie in emisfera nordica si pe 1 sau 2 August in emisfera sudica. Cel mai adesea este sarbatorita pe 2 Februarie, picand la mijlocul dintre Solstitiul de Iarna si Echinoctiul de Primavara in emisfera nordica.
        “Este o sarbatoare pentru noile idei, descoperiri si aspiratii creative. Astfel este timpul de a-l chema pe Lucifer pentru a binecuvanta imaginatia, ingeniozitatea si motivatia practicantilor.” (Book of the Circle de K.Whalen)

Ostara

            Ostara (sau Eostre, Eastre, Esther, Easter) este o sarbatoare ce pica pe 21 Martie. Aceasta este Echinoctiul de Primavara, cand ziua si noaptea sunt egale.
        Whalen ne spune ca in acest timp se fac ritualuri pentru a renunta la Iisus. Acesta ne mai spune ca merele sunt consummate pentru a simboliza fructul interzis si a sarbatori cunoasterea daruita de Lucifer.
        Nu doresc sa vorbesc despre Ostara pagana, dar prefer sa dau informatii despre sarbatoarea din Demonolatrie care pica tot pe 21 Martie. Marcheaza inceputul verii si se fac ritualuri pentru Lucifer deoarece se spune ca manifestarea lui Lucifer este simtita mai puternic in acest timp, in special in luna Martie.
        De ce este sarbatorita ? Simplu. Pentru a sarbatori trecerea la noul anotimp si pentru a-l venera pe Lucifer. In timpul Echinoctiului de Primavara se tin casatorii.

 (Altarul meu la Ritualul lui Lucifer - Echinoctiul de Primavara 2007)

Beltane

            Beltane (sau  Bealtaine, Bhealltain, Walpurgisnacht, Walpurgis Night, Walburga,) este un festival legat de Walpurgisnacht si pica pe 1 Mai. Marcheaza inceputul verii. Beltane este un festival al focului si al fertilitatii.
        De obicei sarbatorit in Irlanda si Scotia, acum este sarbatorit si de neo-pagani si wiccani din toata lumea.
        Credintele, precum in Samhain, ca spiritele celor decedati sunt mai aproape de noi era o traditie cunoscuta in vechiul Beltane. Biblia Satanica o descrie ca si noaptea in care Demonii calatoresc printre noi. La fel ca in Samhain, se tine un ospat si se aprinde un foc.
        Din 1988 un festival numit Beltane Fire Festival este tinut in fiecare an in noaptea de 30 Aprilie pe Calton Hill in Edinburgh, Scotia.
        Walpurgisnacht este cam acelasi lucru cu Beltane.
Doua evenimente importante care au avut loc in noaptea de Walpurgis este sinuciderea lui Adolf Hitler si in 1966 raderea in cap a lui Anton LaVey si deschiderea oficiala a Church of Satan (Biserica lui Satan).

Midsummer sau Solstitiul de Vara

            Midsummer (sau Litha la neopagans) s-ar traduce ca ‘mijlocul verii’. Acesta este o sarbatoare a solstitiului de vara, marcand mijlocul verii si are loc pe data de 21 Iunie. Desi in original este pagana, a fost mai tarziu asociata cu nasterea lui Ioan Botezatorul care pica pe 24 Iunie.
        Ospaturile, focurile, cantecele si dansul sunt felurile in care se sarbatoreste Solstitiul de Vara. In Romania, doua sarbatori ale solstitiului de vara sunt Drăgaica si Sânzienele. Drăgaica este sarbatorita printr-un dans al unui grup de 5-7 fete tinere din care una este aleaga ca Drăgaica. Aceasta este imbracata in mireasa. Targuri de vara sunt tinute in multe sate si orase din Romania. Cel mai cunoscut si cel mai vechi targ este targul Dragaica, tinut in Buzău intre 10 si 24 Inie in fiecare an.
        In Demonolatrie se sarbatoreste pe data de 22 Iunie. In aceasta zi se tin ritualuri pentru demonul Flereous.

Lughnasadh

            Lughnasadh (sau Lammas) este o sarbatoare care anunta inceputul sezonului de recolta, adunarea primelor fructe si a fost traditional un timp pentru adunari ale comunitatii, festivaluri, curse de cai si reuniuni cu rude indepartate si prieteni.

Mabon

            Mabon sau Echinoctiul de Toamna este timpul in care lumina si intunericul sunt in echilibru. Este tinut pe 21 sau 22 Septembrie. Conform spuselor lui Whalen, este vremea de a cugeta asupra ta – anii trecuti si anii viitori.
        In Demonolatrie Echinoctiul de Toamna este sarbatorit printr-un ritual catre Leviathan. Este o sarbatoare a elementului apa (Leviathan este elemental al apei). Considerat a fi un timp bun pentru practica divinatorie si venerare.

Ziua ta de nastere

        O sarbatoare importanta pe care orice Satanist trebuie sa o tina.